Boru Bükme Nasıl Yapılır?
Boru bükme işlemi belirli bir açı ve kuvvet uygulaması sonucu düz bir borunun bükülmesi ile oluşur. Oluşturulan yeni ve bükülmüş borular kullanım amacına göre sıralanabilir. Boru bükme işleminde kullanılan makine ve teknikler ile ideal ve istenilen boruya ulaşmak mümkün. Üretim tesislerinde günümüzde oldukça öneme sahip olan boru bükme işlemi sıklıkla uygulanmaktadır. Boru bükme işlemi sadece dairesel borular için değil, düz çubuklar, demir bakır teller ve birçok bileşen için uygulanabilmektedir. Hatta gelişen teknoloji ile kare ve dikdörtgen boruların bile bükme işlemi kısa ve pratik bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Tüm bunlar için ise ayrı ayrı boru bükme teknikleri bulunmaktadır.
Boru Bükme Teknikleri
Çağımızda birçok alanda boru bükme işlemi sıklıkla yapılmaktadır. Sıklıkla başvurulan bu işlemin ise birçok tekniği de bulunuyor. Boru bükme teknikleri kullanılan alana, kullanılan projeye ve üretim tesisine zaman kazandırarak, maliyet kayıplarını da en aza indirebilir. İşte boru bükme tekniklerinden bazıları ise şöyle:
- İterek Bükme Tekniği
- Üç Toplu Bükme Tekniği
- Malafalı Bükme Tekniği
- Sararak Bükme Tekniği
Tüm bu teknikler kullanım alanına göre ve istenilen bükme işlemine göre uygulanabilmektedir.
İterek Bükme Tekniği: Yumuşak bileşenlerden oluşan malzemeler için sıklıkla uygulanan bir teknik diyebiliriz. Büyük ölçekte büküm işlemi uygulamak için sıklıkla başvurulan bir boru bükme tekniğidir. Basit ve ucuz teknoloji ile kolaylıkla yapılabilmesi ile dikkat çeken bu yöntem, birçok ürün gamına uygulanabilmesi ile artı konumundadır.
Üç Toplu Bükme Tekniği: Üç makaradan oluşan bir bant üzerinde hidrolik veya manuel olarak bükme işleminin uygulaması diyebiliriz. Endüstri ve sanayi de sıklıkla kullanılan üç toplu bükme tekniği küçük ölçekli ve büyük ölçekli borular için uygulanabilir. Makaralar arasına sokulan borunun kuvvet uygulanması sonucu istenen büküm işlemi kolaylıkla gerçekleşmektedir. Üç toplu bükme tekniğini de sıklıkla görebilirsiniz, bu hem ekonomik bir bükme işlemi oluşundan kaynaklıdır hem de küçükten büyüğe birçok borunun büküm işlemini kusursuz bir şekilde gerçekleştirdiğinden kaynaklıdır. Makaralar arasında oluşan kuvvet sayesinde de ekstra bir kuvvet gereksinimine de ihtiyaç duyulmaz.
Malafalı Bükme Tekniği: İmalat aşamalarında ülkemizde ve dünya imalat endüstrisinde sıklıkla kullanılan bir bükme yöntemidir. Diğer bükme tekniklerine nazaran 200 yılı aşkın bir süredir uygulanan bir sisteme sahip diyebiliriz. Hassas ve kontrolü kolay oluşundan yaygın bir biçimde kullanılır. Bu bükme tekniği ile üretilen birçok ürün hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu kadar yaygın ve sıklıkla kullanılmasının yanında pahalı bir bükme tekniği diyebiliriz. Zaman ve maliyet kayıplarının minimum seviye indirmesiyle bu pahalılığını karşılıyor diyebiliriz.
Sararak Bükme Tekniği: Bir kalıp içerisinde borunun sarılarak bükülme işlemidir. Ters yönde uygulanan kuvvet ile boru istenilen büküme kolaylıkla kavuşabilir. Taşınabilir bir sistem olduğundan portatif bir yapıdadır ancak düşük kaliteli bükümler yaptığını da belirtmek isteriz.